Eikenhout

De gekapte boomstammen worden door de staat aangeboden als erkend product d.m.v. een veiling en de daarbij behorende kavelnummers. Op deze manier breng je een bod uit op de aangebodene hoeveel heid eikenhouten boom stammen.

Door de Europese unie zijn er strenge import regels om hiermee de herkomst van het eikenhout vast te stellen hieraan worden worden ook de nodige keurmerken aan verbonden zoals o.a. de FSC certificering.

De aangekochte eiken houten boomstammen worden naar wens op dikte gezaagd en met een tussen ruimte opgelat om zo een natuurlijk mogelijke droging proces d.m.v. de wind te stimuleren.
Tijdens dit proces wordt het hout dikwijls gecontroleerd op het vocht gehalte en zodra dit is gedaald naar 25 á 30% vocht in het hout gaat het naar de droogkamer waarnaar het kunstmatig verder wordt gedroogd naar 8 á 10% vocht gehalte in het eiken hout.

Nadat het hout het gewenste vocht gehalte heeft bereikt wordt door een meerbladzaag de eiken houten stam door een mechanische handeling tot meerdere planken gezaagd. Daarna gaan het hout door de vierzijdige schaafbank en na het schafen vindt de hout selectie plaats door vrouwen omdat zij hierin nauwkeurig selecteren. Na de selectie wordt het hout nog eens nageschaafd en dan wordt het verlijmd met een D3 of D4 lijm. Dit is afhankelijk van de warme verlijming of hoog frequentie. Bij de hoog frequentie wordt de verdichtingstijd verkort.

Vervolgens worden de eiken houten panelen geschuurd en dit vindt plaats door een grote compacte schuurmachine met meerdere agregaten die als eerste de boven zijde schaaft en vervolgens de onderzijde schuurt en de boven zijde tweemaal schuurt op de gewenste dikte en gladheid.

Daarna wordt de eiken paneel/plaat afgekort & geformateerd en daarna volgt het eiken houten paneel zijn weg naar de transportband voor het automatisch insealen en verpakken en wordt het verder gereed gemaakt voor transport waarnaar het zijn weg vindt naar de afnemers.